Ce sunt camerele video care măsoară viteza medie?

Despre camerele video care monitorizează traficul nu are rost să-ți spun. Sigur le-ai văzut și tu prin intersecțiile din țară. Rolul lor este acela de a monitoriza. În anumite cazuri, acestea sunt folosite și pentru a detecta fluxul de trafic și pentru a schimba modul în care funcționează semafoarele.

Tot pe străzi sigur ai observat și camerele video care sunt dedicate vinietei. Acestea citesc numărul de înmatriculare al mașinii și verifică într-o bază de date dacă vehiculul respectiv are sau nu o vinietă valabilă.

Dar pe lângă aceste camere, autoritățile - nu din România - au integrat în trafic și camere capabile să verifice viteza de deplasare a vehiculelor. Practic, vorbim despre niște așa-zise radare. Acestea sunt setate să fotografieze și să transmită informații despre o mașină în momentul în care detectează depășirea vitezei legale de pe un tronson dat.

Dar aceste camere capabile să măsoare viteza de mers pot fi transformate într-un sistem complex. Poate că ai auzit și tu până acum de camere video care măsoară viteza medie. Și totuși, cum pot ele să verifice o medie a vitezei dacă tu treci o singură dată prin fața lor.

Ei bine, modul lor de funcționare e ușor diferit. Aceste camere sunt legate într-un sistem și sunt cumva înșirate pe un sector de drum. Cum funcționează ele?

Principiul e simplu, dar pentru a înțelege cât mai clar o să dau un exemplu pur teoretic. La ieșirea din localitatea X apare un indicator pe care scrie o viteză maximă de 90 km/h. Tot acolo se află și o cameră video care indică startul segmentul pentru care va fi calculată viteza medie.

În punctul Y, la 3 kilometri depărtare se află o altă cameră, iar peste alți 3 kilometri, în punctul Z, se va afla o a treia cameră, și ultima. Pe tot acest tronson de 6 kilometri, viteza maximă a variat, adică au fost și porțiuni unde viteza a scăzut la 70 km/h. În cazul în care unele dintre acele limite nu au fost respectate, autoritățile vor știi, chiar dacă tu ai trecut prin dreptul camerelor cu viteză legală.

Cum se întâmplă asta? Sistemul știe că pe acel sector de drum de 6 kilometri cuprins între X și Z viteza medie legală trebuie să aibă o anumită valoare, mai mică decât acel 90 km/h. Dacă tu ai depășit-o, dar ai încetinit doar când ai trecut prin dreptul camerelor, atunci autoritățile știu asta.

Practic, nu poți parcurge X kilometri în Y minute mai repede de un anumit timp. Tot ce este peste acel timp se consideră ca abatere de la viteza legală.

Momentan, acest sistem de camere video capabile să măsoare viteza medie pe anumite tronsoane este extrem de bine implementat în Marea Britanie. Desigur, sunt și alte țări care îl folosesc, însă în Regat a devenit un asistent de nădejde al legii.

Foto - pixabay