Cât te costă să încarci o mașină electrică

Nu știu dacă ați observat, dar în ultimele luni pe străzile din România au apărut din ce în ce mai multe mașini electrice. N-o spun eu de capul meu, ci o confirmă și datele DRPCIV. Iar modelul care a dus la această creștere importantă este Dacia Spring.

Odată cu apariția lui pe străzi, am auzit din ce în ce mai multe întrebări legate de încărcarea bateriilor unei mașini electrice. Și e perfect normal ca oamenii să-și pună întrebări. În mod normal, aceste întrebări ar fi trebuit adresate înainte de plasarea unei comenzi, dar nu-i o problemă pentru că te poți adapta pe parcurs.

Așadar, unde poți încărca o mașină electrică în România și cât te costă încărcarea ei?

O să iau toate variantele și-ți explic. În primul rând, o mașină electrică poate fi încărcată la prize de 220V. Adică la orice priză casnică. Desigur, puterea scăzută a acesteia (2.4 kW) va face ca timpul pentru încărcarea bateriei să fie mare, dar e perfectă pentru momentele în care mașina oricum stă în parcare.

A doua opțiune o reprezintă un wallbox. Sau pe românește, o priză mai puternică pe care o poți instala. Ea oferă puteri de la 3.6 kW până la 22 kW, în funcție de curentul pe care îl ai disponibil. Prețurile unui wallbox variază de la 400 de euro până la puțin peste 1.000 de euro. Cele mai scumpe pot fi programate, pot fi accesate prin aplicații de telefon și chiar pot fi modificate să livreze mai multă/mai puțină putere. În funcție de nevoile tale de moment.

A treia opțiune o reprezintă stațiile publice. Le găsești prin parcările centrelor comerciale, în parcările din orașe și chiar și în stațiile de alimentare cu carburanți fosili.

În cazul stațiilor publice, poți întâlni două tipuri: prize semi-rapide și prize rapide. Cele semi-rapide oferă o încărcare la curent alternativ de până la 22 kW. Cele rapide oferă încărcare la curent continuu, iar puterile ajung și până la 300 kW. Totuși, cele mai comune dintre acestea rapide oferă încărcări la 50 kW.

Cât te costă să încarci? Prețul curentului este calculat în kWh, același sistem de măsurare folosit și pentru capacitatea bateriei. La o priză casnică, de 220V și 2.4 kW putere, prețul pentru un kWh variază de la 0.6 la 0.8 lei. În funcție de abonamentul pe care îl ai.

La o priză AC publică, prețul unui kWh variază de la 0.7 lei până la 1.45 lei. La prizele DC publice prețul unui kWh variază și el de la unul până la doi lei.

Totuși, nu uita că randamentul prizei contează enorm. Astfel, pentru încărcarea completă a unei baterii cu o capacitate de 35 kWh, niciodată nu vei plăti doar 35 kWh. Pentru că datorită randamentului și a pierderilor din rețea, valoarea încărcată va fi mai mare.