Despre cursurile de conducere defensivă

Școlile auto te ajută să reușești la examenul pentru obținerea permisului, însă există o componentă și mai importantă de atât. În momentul în care ieși în trafic trebuie să te gândești că mașina pe care o conduci poate fi o armă. Iar o armă în mâinile unui om nepregătit nu poate fi de bine.

De aceea, de câțiva ani buni, în România a fost inițiat și fenomenul cursurilor de conducere defensivă. Ce înseamnă conducere defensivă? Pe scurt reprezintă o practică de conducere a mașinii orientată mult către reducerea pericolelor.

Cum se face ea? Prin învățarea unor tehnici de conducere care să-i ajute pe șoferi - indiferent că sunt abia școliți sau că au experiență în trafic - să controleze mai bine mașina și astfel să prevină accidentele. Practic, un curs de conducere defensivă poate fi considerat ca o lecție de prim-ajutor pentru tine. Ce vei învăța la un curs de conducere preventivă? Să ai o poziție corectă la volan, să manevrezi corespunzător direcția, să folosești cum trebuie frâna, dar mai ales vei învăța să anticipezi traficul și să conștientizezi ce am zis mai sus - că mașina e la fel ca o armă pe care tu o controlezi.

Tot la cursuri vei experimenta diverse tehnici de conducere și de frânare. Toate acestea pentru ca fiecare dintre noi - atât tu, cât și ceilalți participanți la trafic - să aibă o șansă cât mai mare să ajungă la destinație în siguranță.

De ce e important să urmezi un astfel de curs? Îți zic din start: România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe decese la un milion de locuitori cauzate de accidentele rutiere. Iar asta ar trebui să-ți dea de gândit.

Cum se desfășoară un curs de conducere defensivă? În primul rând, orice tip de curs de acest fel trebuie să aibă două componente. Cea teoretică, în care înveți principiile de bază ale conducerii defensive pe baza informațiilor pe care se presupune că deja le-ai aflat la școala de șoferi. A doua componentă este cea practică, în care fiecare cursant învață o serie de manevre pentru evitarea accidentelor, învață diferențele de aderență în funcție de suprafața de rulare și chiar și experimentează un impact într-un simulator.

În ultimii ani, în România au apărut mai multe școli de conducere defensivă, deci alegerea ține cont doar de preferințele tale.

Foto - pixabay -  https://pixabay.com/photos/honda-brio-car-driving-school-road-6874076/