Diferențele dintre uleiul sintetic și cel semi sintetic

Efectuarea reviziei unei mașini reprezintă unul dintre cele mai elementare metode prin care poți utiliza bunul pentru o perioadă cât mai lungă de timp. În timpul reviziei, oamenii din service vor schimba uleiul și filtrul de ulei. Întotdeauna.

În funcție de producător, uleiul și filtrul trebuie schimbate o dată la 10.000 sau 15.000 de kilometri, însă niciodată operația n-ar trebui efectuată la un interval de timp mai lung de un an.

Iar dacă ești unul dintre cei care merg cu consumabilele la service, atunci mai jos o să găsești câteva diferențe între uleiurile de motor pe care le poți cumpăra din magazine.

Uletiurile clasice, cele minerale, nu prea le mai întâlnești. Au apărut acum mai bine de 200 de ani și au fost folosite cu succes, însă o dată cu expansiunea industrială recentă, inginerii au dezvoltat uleiurile sintetice și semi sintetice. Direct în laborator.

Uleiurile semi sintetice conțin, pe lângă uleiul clasic mineral o serie de substanțe distilate în diferite procente. În schimb, uleiul sintetic este 100% realizat din produse sintetizate.

Care sunt diferențele dintre cele două? Cea pe care o sesizezi tu, atunci când mergi să cumperi, o reprezintă prețul. Uleiul sintetic va fi mai scump decât cel semi sintetic, asta pentru că necesită mai multe procese industriale, procese care generează costuri pentru oricare producător.

Dar uleiul sintetic, deși este mai scump, are avataje de care trebuie să ții cont. În primul rând, caracteristicile sale - vâscozitate și capacitatea de ungere - se păstrează pentru o perioadă mai lungă de timp. În al doilea rând, aceste caracteristici rămân și la temperaturi joase (-20 de grade Celsius) sau foarte ridicate (peste 35 de grade Celsius).

Desigur, în funcție de modul în care exploatezi mașina și de uzura componentelor interne, nu-i de neglijat uleiul semi sintetic. E mai vâscos, ceea ce înseamnă că ajută acolo unde componentele au uzuri pronunțate. De asemenea, dacă nu ești genul care să stoarcă fiecare cal-putere din motor și care conduce echilibrat, uleiul semi sintetic poate fi folosit fără să producă vreun fel de daună.

Dar indiferent de alegerea făcută, cel mai corect ar fi ca înainte să achiziționezi un ulei de motor să verifici cartea mașinii. Producătorul va indica uleiul de motor pe care trebuie să-l utilizezi, astfel încât motorul să funcționeze corespunzător pe întreaga lui durată de viață.

Foto - pixabay - https://pixabay.com/photos/oil-engine-changing-the-oil-3964367/