Frânează în siguranță

Frânează în siguranță

Pentru a te asigura că sistemul de frânare funcționează corect, ți-am pregătit câteva lucruri pe care e bine să le iei în seamă.

Anvelopele sunt cele patru pete de culoare neagră care sunt în contact permanent cu suprafața de rulare. Dar orice vehicul pus în mișcare trebuie să se și oprească, iar responsabil de acest lucru este sistemul de frânare al mașinii. De cele mai multe ori nu acorzi atât de multă importanță acestui sistem, iar consecințele pot fi dintre cele mai grave. Un sistem de frânare a cărui funcționare nu este corespunzătoare poate crește considerabil distanța de frânare, iar astfel, posibilitatea apariției unui accident crește. Și asta e ultimul lucru pe care ți l-ai dori. 

 

Pentru a te asigura că sistemul de frânare funcționează corect, ți-am pregătit câteva lucruri pe care e bine să le iei în seamă. 

 

Știm cu toții că plăcuțele de frână și discurile de frână sunt concepute să funcționeze peste 30.000 de kilometri. Dar tu nu parcurgi distanța asta într-un an, motiv pentru care, specialiștii recomandă ca sistemul de frânare să fie verificat o dată la 12 luni. Nu e un calvar să treci o jumătate de oră printr-un service și să bei o cafea în timp ce tehnicienii se ocupă de verificarea sistemului de frânare. Nu pierzi mult timp și ești sigur că mașina ta va frâna corespunzător. 

 

Dacă totuși ești unul dintre cei care nu-și bat capul cu astfel de lucruri, și din punctul meu de vedere n-ar trebui să stăm de vorbă, există alte metode prin care să-ți dai seama că sistemul tău de frânare nu mai funcționează corect. În primul rând, uzura plăcuțelor de frână (pentru că asta se întâmplă cu timpul) va duce la apariția unor sunete mai puțin plăcute în momentul apăsării pedalei de frână. Vei auzi un scârțâit lung și apăsat care cu siguranță te va deranja. Toate plăcuțele de frână sunt echipate cu o mică bucată de metal care va provoca un sunet foarte ascuțit. În acel moment înseamnă că uzura lor este maximă și trebuie să schimbi plăcuțele. Nu mă întreba cum îl recunoști pentru că îți garantez că îți vei da singur seama la fiecare apăsare de pedală. 

 

De asemenea, utilizarea incorectă a sistemului de frânare și lipsa mentenanței lui poate duce la ovalizarea discurilor de frână. Cum recunoști acest lucru? E relativ simplu: vibrații în pedala de frână. Nu sunt plăcute și cu siguranță vei merge în service dacă vei observa un astfel de comportament din partea sistemului de frânare. 

 

De asemenea, pe parcursul anului trebuie verificat nivelul lichidului de frână. Pentru că vorbim despre un sistem hidraulic, acesta trebuie să aibă întotdeauna o cantitate suficientă de lichid pentru a funcționa corespunzător. Iar în cazul în care culoarea acestuia este mult prea închisă, e momentul să mergi în service și să-l schimbi. 

 

Dintre toate componentele sistemului de frânare, plăcuțele sunt cele care se uzează cel mai rapid. Dar există și modalitatăți prin care poți prelungi viața acestora. Încearcă, pe cât posibil, să anticipezi traficul. Dacă menții o distanță de siguranță față de vehiculul din față, forța pe care o vei aplica sistemului de frânare va fi mai mică. Practic nu vei frâna brusc, ci progesiv, iar acest lucru prelungește viața plăcuțelor de frână. De asemenea, discurile de frână ar trebui să fie tot timpul curate. Rugina, pietricielele și alte elemente pot uza inegal discurile și, bineînțeles plăcuțele. Iar acest lucru generază uzură prematură și vizite mai dese în service. 

 

Tot ce ai citit până acum în materie de frânare și acțiuni de frânare fac referire la situațiile normale de trafic. În caz de evenimente neașteptate, nu ezita să folosești pedala de frână la maximum. Dacă mă întrebi pe mine, un curs de conducere defensivă este potrivit pentru a învăța ce este aceea o frânare de urgență și mai ales cum trebuie făcută. Sunt convins că lucrurile astea nu se învață la școala de șoferi, dar sunt atât de necesare în situații extreme. Și e bine să le știi ca să poți evita posibile situații neplăcute. 

 

Ți-am vorbit despre plăcuțele de frână și discuri, dar încă nu ți-am spus că ele sunt produse de multe companii. La fel ca în cazul anvelopelor, sfatul meu este să mergi pe plăcuțe și discuri de calitate. Nu doar că te vor ajuta să frânezi corespunzător, dar acestea vor avea o durată de viață mai bună și o eficiență sporită.